Pâte de verre

Pâte de verre – sananmukaisesti lasitahna – on lasiesineiden valmistusta hienosta lasijauheesta tai -murskasta. Kun työ kuumennetaan muotissa, jauhe sintraantuu, sulautuu uudeksi yhtenäiseksi kappaleeksi.

Hienojakoisen lasimurskan väleihin jää hyvin pieniä ilmakuplia, jotka tekevät lasista läpikuultavan opaalista, jopa läpinäkymätöntä. Tyypillistä on myös värien käyttö: hienojakoisella murskalla on helppo tehdä tarkkoja yksityiskohtia ja kuvioita.

Yleisimmät pâte de verre -työt ovat hyvin samankaltaisia kuin muottiinsulatukset, eli muotti täytetään lasijauheella. Esineet voivat olla hyvinkin suuria ja paksuja. Syntyaikoinaan Ranskassa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa pâte de verrellä valmistettiin rikkaasti kuvioituja ja muotoiltuja maljakoita ja tuhkakuppeja.

vahavalu-pilchuck.jpg

Pâte de verre vahavalumuottiin.
Alaosan kartio on muotin täyttöaukkoon jäänyttä, ylimääräistä lasia.

 

Ohutseinäinen pâte de verre

Ohutseinäisen pâte de verren valmistus ja lopputulos poikkeaa edellisestä huomattavasti. Valmis esine on usein liian ohutseinäinen ja teräväsärmäinen käyttöesineeksi, mutta menetelmä soveltuu hyvin taide- ja koriste-esineisiin.

2003-kekalainen_tuulella_1.jpg

Ohutseinäinen pâte de verre.

 

Ohutseinäisen pâte de verren valmistusvaiheet lyhyesti

Esineen muoto muotoillaan savesta. Myös muunlaisia malleja ja materiaaleja voi käyttää.

Mallin päälle valetaan kipsi-molokiittimuotti. Muotin jähmetyttyä malli poistetaan varovaisesti.

Kostutetun muotin sisäpintaan lisätään esim. siveltimellä ohut (3–4 mm) kerros märkää, hienoa lasimurskaa. Kerroksen päälle lisätään liimaa (tapettiliisteriä). Se pitää lasimurskan koossa muotin kuivuttua.

Työ poltetaan noin 700°C:ssa. Polton jälkeen pehmeä muotti puretaan lasin ympäriltä ja esine puhdistetaan.